Smmm Fatih Çavuş -  Ana Sayfamali müşavirlik hizmetleripratik bilgilerÖnemli İnternet LinkleriKanunlarGerekli ProgramlarEskiizmir Resimleriİletişim Bilgilerimiz
gelir idaresi başkanlığı 
Başlık Gerçek usulde vergilendirildiği faaliyetini 1995 yılında terk eden mükellefin yeniden işe başlaması halinde basit usulde vergilendirilmesi hakkında.
Tarih 12/01/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 46-25
Kapsam
 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 46-25

12/01/2011

Konu

:

1995 yılında gerçek usulde vergiye tabi faaliyeti bulunan mükellefin basit usulden yararlanıp yararlanamayacağı hakkında

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, gelir vergisi mükellefiyetinizi 1994 yılında kapattığınızdan bahisle, şu anda bir kamyonet aldığınızı basit usulden yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 3946 sayılı Kanunla değişmeden önceki 50 nci maddesinde yer alan, "Götürülük şartlarını kaybetmek suretiyle veya kendi talepleri üzerine gerçek usulde teklif edilecek olanlar, aynı işe devam ettikleri müddetçe bu usulden dönemezler." hükmü, 3946 sayılı Kanunla, "Herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilecek olanlar veya gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, bir daha hiçbir şekilde götürü usulden yararlanamazlar." şeklinde değiştirilmiştir.

Öte yandan, 172 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin (II-C) bölümünde; "Gelir Vergisi Kanununun 50 nci maddesinde yapılan diğer bir değişikliğe göre, herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilecek olanlar veya gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, yaptıkları işlerin niteliğine bakılmaksızın bir daha hiçbir şekilde götürü usulden yararlanamayacaklardır.

Bu kişilerin aynı türden iş yapan eş ve çocukları da bu faaliyetleri nedeniyle götürü usulden yararlanamayacaklardır. Bu uygulama, söz konusu maddenin yürürlüğe girdiği 01/01/1994 tarihinden sonra götürü usulden gerçek usule geçen veya herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilen ve daha sonra işi bırakan veya değiştiren mükellef için geçerli olacaktır." açıklamasına yer verilmiştir.

Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanununun 50 nci maddesi 4369 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmış ancak maddede yer alan " Herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilecek olanların ve gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin, bir daha hiçbir şekilde götürü usule dönemezler." hükmü aynı Kanunun  6 ncı fıkrasında "Herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilecek olanların ve gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, bir daha hiçbir şekilde basit usule dönemezler." şeklinde aynen korunmuştur.

Konuyla ilgili olarak ... Vergi Dairesi Müdürlüğünden alınan 26/04/2010 tarih ve 12680 sayılı yazıda; otel işletmeciliği işinden dolayı ... Vergi Müdürlüğünde gerçek usulde gelir mükellefi olduğunuzu ve bu faaliyetinizi 31/12/1995 tarihinde terk ettiğiniz, dolayısıyla Gelir Vergisi Kanununun 4369 sayılı Kanunla değişik  46 ncı maddesi ve 172 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği gereğince 01/01/1994 tarihinden sonra gerçek usulde vergi mükellefi olmanız nedeniyle gerçek usulde gelir vergisi mükellefiyetinizin tesis edildiği belirtilmektedir.

Bu hüküm ve açıklamalar uyarınca; otel işletmeciliği faaliyetiniz dolayısıyla ... Vergi Dairesi Müdürlüğünde gerçek usulde gelir vergisi mükellefiyetinizin bulunması ve bu mükellefiyetinizi de 01/01/1994 tarihinden sonra terk etmeniz nedeniyle basit usulden faydalanmanız mümkün değildir.

Bu nedenle, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün hakkınızda yapmış olduğu işlemlerde Kanuna aykırı bir husus bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı adına Grup Müdürü

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş
 ise bu
özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz
 dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen
 vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
Smmm Fatih Çavuş -  Ana Sayfamali müşavirlik hizmetleripratik bilgilerÖnemli İnternet LinkleriKanunlarGerekli ProgramlarEskiizmir Resimleriİletişim Bilgilerimiz
Sitemiz Bütün Tarayıcılar (Web Browser available all) ile %100 uyumlu ve sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.

Tüm İnternet tarayıcılarıyla uyumludur.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir -- Fatih ÇAVUŞ

Posta Bize Ulaşın     Facebook ' ta Bize Ulaşın     Twitter 'da Bize Ulaşın     Blog 'ta Bize Ulaşın     Xing ' te Bize Ulaşın      Linkedin ' da Bize Ulaşın
3820 SOKAK NO:29 Eski izmir Yıkık Camii Cennetçeşme Limontepe Yeşilyurt Hatay Yol Ayrımı Karabağlar/İZMİR
TEL: +90 (232) 271 24 46 - + 90 (232) 271 25 26 FAKS: + 90 (232) 271 25 26
(C) Dizayn: Fatih ÇAVUŞ
Fatih Çavuş İZMİR SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER ODASI KAYITLI ÜYESİDİR
tablo
http://www.fatihcavus.net.tr

Virüs taramasından geçmiştir  Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!    Flash player gereklidir   Telefon rehberi